Suntem la mai puțin de două luni de data la care sărbătorim făurirea României Mari, de omagierea celor care, acum 100 ani, au reușit să realizeze visul de unire a tuturor românilor.

Dacă la începutul anului, autoritățile locale și județene anunțau o serie de acțiuni, fiecare după posibilități, interes și buget, e vremea să facem o scurtă trecere în revistă a ceea ce s-a și realizat.

Consiliul Județean Hunedoara și instituțiile subordonate acestuia au pregătit la începutul anului 31 de acțiuni (aici), de la realizarea unui site web și a unui CD la proiecte culturale, spectacole, expoziții, concursuri, bugetul alocat fiind semnificativ, 973.700 lei.

Despre vreun site sau CD dedicat nu avem cunoștință să fie lansate, deși termenul era de ianuarie 2018! Poate până la sfârșitul anului, să fie disponibile în anul Centenar plus 1! Nici acțiuni în școli, clipuri publicitare sau banere stradale nu am văzut sau auzit de ele! Termenul era iulie – august! Să nu mai vorbim de un album destinat Marii Uniri sau de realizarea unor scrisori omagiale!

Toate aceste acțiuni aveau un buget total de peste 120.000 lei!

Poate nu știm noi de ele! Dar nu au fost mediatizate deloc astfel de acțiuni, iar pagina web a Consiliului Județean sau publicațiile locale (cele responsabile, contra cost firește, de publicitate) nu ne luminează! Și atunci cum ar fi putut să afle locuitorii județului?

Am găsit, totuși, că s-au organizat o parte din spectacolele folclorice – turneu de celebrare a Centenarului Marii Uniri, bugetate fiecare cu 20-25 mii lei.

Așteptăm cu interes și reprezentațiile itinerante ale spectacolului „de amploare” numit „100 pentru România” dedicat Centenarului! Cu un buget de 300.000 lei!

În documentația inițială acest proiect își propunea „reprezentarea scenică a celor mai importante momente din istoria noastră națională care au precedat momentul Unirii Transilvaniei cu România ca încheiere a procesului de făurire a Statului Național Unitar Român; În acest sens dorim angrenarea în proiectul a unui regizor, scenografi, dramaturg, consultant militar, coregraf lupte scenice, cascadori, peste 40 de actori profesioniști, peste 100 de actori amatori pentru figurație (soldați, țărani, meșteșugari, etc), suport efecte pirotehnice, etc ”

Recunoaștem, ar fi fost ceva deosebit!

Nu înțelegem ce se întâmplă! Pe hârtie lucrurile arătau bine, s-au bugetat activitățile dar nu s-au mai realizat! Nu au mai fost bani la bugetul județului? S-a renunțat la sărbătorirea Marii Uniri conform celor programate din cauza lipsei de fonduri sau pur și simplu din alte cauze, specific românești?

Sau, la “centru” nu s-au mai găsit fonduri pentru marea sărbătoare a României și s-a preferat să fie alocate 35 de milioane de euro pentru un referendum controversat, considerat mai important decât Centenarul? Asta deși Ministerul Culturii are, anul acesta, un buget substanțial mai mare cu peste 50% față de anul 2017, tocmai pentru finanțarea marii sărbători a națiunii române.

Dar ce s-a făcut până acum?

În 25 august, la Memorialul din Pasul Vîlcan, a avut loc poate cea mai  complexă activitate organizată în Anul Centenar în Valea Jiului, ceremonii militare și religioase dedicate luptelor prin care Armata Română reușea, cu eroism și numeroase jertfe, să recucerească prima palmă de pământ românesc din Ardeal. Evenimentul a fost vizibil în media locală și a adus multă lume în pasul Vîlcan.

Cam atât a fost mediatizat cum trebuie în Valea Jiului!

În restul județului mai găsim că municipiul Orăștie s-a proclamat capitala culturală a județului (aici) și că zilele municipiului Hunedoara s-au desfășurat sub titulatura “în anul centenarului” (aici)!

În comuna Baru a avut loc o serbare centenară în luna Iulie (aici) iar la Rapoltu Mare, în septembrie, sub genericul “România 100”, o acţiune tematică, de sărbătoarea Sfintei Maria, fiind dezvelită o placă omagială închinată Centenarului Marii Uniri şi contribuţiei Bisericii Române Unite cu Roma la înfăptuirea actului istoric (aici). O semnificație deosebită, în anul centenarului au avut și evenimentele de la Țebea, iar detalii găsiți aici!

La Deva, în perioada 10-12 august 2018, s-a desfășurat conferința ”DIVA DEVA”, ediția a XII-a, cu tema – 100 de ani de rememorare a Marii Uniri (aici).

Iar cu asta am cam terminat cu evenimentele dedicate Centenarului din județul nostru! Cel puțin cu cele suficient de vizibile ca să atragă și publicul larg. Și dacă au mai fost evenimente, s-au desfășurat într-un anonimat total nemeritat! Mai ales că e vorba de anul în care se împinesc 100 de ani de la Marea Unire iar zona din care face parte și județul Hunedoara poate fi considerată, fără îndoială, ca fiind vatra unde s-a format poporul român!

Haideți să aruncăm un ochi la vecinii din județul Alba, la ce acțiuni fac ei și la cum le promovează pe toate canalele media! Știați că anul acesta sunt așteptați 1 milion de turiști în zona Alba Iulia? Că nu mai găsești un loc liber de cazare de anul trecut?

1 Decembrie se apropie cu repeziciune și poate încep să se miște lucrurile mai bine și în județul Hunedoara. Oricum, vom reveni pe același subiect!