Alege acum prioritățile orașului tău ordonând în funcție de importanță proiectele strategice care influențează zona în care locuiești!

De-a lungul istoriei, nicio regiune sau țară nu a reușit să se dezvolte fără a se urbaniza în paralel. Procesul de creștere economică la nivel mondial a fost însoțit mereu de un proces intens de urbanizare. De ce? Pentru că orașele generează dezvoltare și productivitate ridicată. Nu există în momentul de față nicio țară dezvoltată care să nu fie și o țară profund urbanizată. Însă dezvoltarea trebuie să fie însoțită de o viziune de dezvoltare care să îi asigure eficiență, sustenabilitate și o calitate a vieții înaltă pentru cetățeni.

Zonele Metropolitane* și Aglomerările Urbane sunt motoarele economice ale unei economii!

Banca Mondială în parteneriat cu Federația Zonelor Metropolitane și Aglomerărilor Urbane din România și cu sprijinul autorităților publice subnaționale a identificat o serie de proiecte prioritare cu impact metropolitan pentru București și cele 40 de reședințe de județ din România.

Primăriile reședință de județ, consiliile județene și prefecturile au primit scrisori de solicitare pentru identificarea unei liste de cel mult 10 proiecte strategice, cu impact metropolitan. Proiectele selectate îndeplinesc următoarele criterii:

  • Sunt incluse într-un document strategic sau programatic existent (SIDU, PIDU, PUG, MPGT).
  • Au un prag valoric minim, ajustat în funcție de capacitatea bugetară a fiecărei reședință de județ.
  • Nu au finanțare asigurată.

Imboldul acestui exercițiu este de a identifica proiecte majore ce pot încuraja și cataliza dezvoltarea principalelor zone metropolitane din România. În același timp, este esențial să se identifice care dintre aceste proiecte strategice sunt mai importante pentru fiecare comunitate locală în parte. Ca atare, până în 22 martie, cetățenii și actorii locali din România sunt invitați să se implice civic pentru viitorul orașelor lor, în cadrul campaniei de consultare „Alege Prioritățile Orașului Tău!”.

Cum acționăm?

Fiecare cetățean este încurajat să acceseze linkul către chestionar să aleagă orașul său și să ierarhizeze proiectele generate pentru acel oraș, de la 1 la 10 (numărul de proiecte diferă ușor de la o reședință de județ la alta), în funcție de importanța și impactul asupra comunității locale și a regiunii metropolitane.

APASĂ AICI PENTRU DESCHIDEREA CHESTIONARULUI!

La finalul campaniei va fi dezvoltată o listă finală de proiecte prioritare majore de dezvoltare urbană, atât pentru București, cât și pentru fiecare dintre cele 40 de reședințe de județ din România. Fiind agreate pentru prima dată atât de către administrația publică, cât și de comunitatea locală, aceste liste de proiecte vor putea informa deciziile viitoare de investiții publice respectând o viziune comună.

Implică-te și tu acum și Alege Prioritățile Orașului Tău!

Nu contează că nu locuiești chiar în reședința de județ! Votează pentru dezvoltarea județului și pentru proiecte al căror impact sigur vor influența și orașul tău! De exemplu, proiectele din lista zonei urbane funcționale a Devei, cât și cea din Târgu Jiu conțin acțiuni benefice pentru Valea Jiului!

Accesează și tu chestionarul și spune-ne care proiecte sunt mai importante pentru tine!

Mai multe informații și pe pagina de Facebook:
Facebook.com/prioritatile.orasului.tau

*Zonă metropolitană = centru mare urban, format dintr-o metropolă mare și zona sa adiacentă de influență. Unul sau mai multe orașe din zonă se constituie drept centrul de dezvoltare al întregii zone, care va purta, de obicei, denumirea celui mai important oraș component.