Papa Francisc, al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, vine în România într-o călătorie apostolică istorică, la 20 de ani de la prima vizită a unui Suveran Pontif într-o ţară ortodoxă – Papa Ioan Paul al II lea ( Bucureşti, mai 1999).
Potrivit programului, Sfântul Părinte va sosi la București vineri, 31 mai și va fi primit la Palatul Prezidențial Cotroceni pentru ceremonia de bun venit, vizita de curtoazie la președintele României și o întâlnire cu prim-ministrul. După întâlnirile cu autoritățile politice și societatea civilă, a doua parte a zilei este dedicată dimensiunii spirituale, începând cu Biserica ortodoxă și încheind cu Biserica catolică.
Sâmbătă, 1 iunie 2019, papa va celebra Sfânta liturghie la la sanctuarul marian de la Șumuleu-Ciuc, în prima parte a zilei și va vizita dieceza de Iași pentru o întâlnire cu tinerii și familiile, în a doua parte.
La Șumuleu -Ciuc se află Bazilica Sfânta Maria, unul din cele mai importante locuri de pelerinaj ale Bisericii Romano-Catolice din România, în vreme ce la Iași se află una dintre cele mai importante comunități de credincioși romano-catolici din România.
Duminică, 2 iunie 2019, la Blaj va fi celebrată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în ritul bizantin român și va avea loc ceremonia de beatificare a șapte episcopi greco-catolici martiri.
Ritul sacru se va desfășura pe Câmpia Libertății de la Blaj iar Papa va prezenta omilia celebrării euharistice și recita antifonul marian pascal ”Regina Coeli” (”Bucură-te, Regina Cerului”). După prânzul cu suita papală, Sfântul Părinte are o întâlnire cu comunitatea romă din Blaj.
În Blaj își are sediul Arhiepiscopia de Făgăraș și Alba Iulia și întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma.
Conform datelor recensământului din 2011 județele cu cea mai numeroasă prezență romano-catolică erau: Harghita (200.663), Bacău (94.490), Covasna (73.739), Satu Mare (59.590), Timiș (54.547), Mureș (48.530), Bihor (48.350), Neamț (45.338). În aceeași perioadă, recensământul intern al Bisericii Catolice a numărat în România 1.193.806 credincioși romano-catolici, cu 165.405 persoane mai mult decât cele înregistrate de autoritățile române.
Cea de-a doua călătorie apostolică a unui papă în România se desfășoară sub genericul ”Să mergem împreună” și marchează o serie de premiere: prima vizită a unui papă în Capitală și în fostele principate istorice ale României – cu etape la București, Iași, Șumuleu-Ciuc și Blaj, prima întâlnire a unui papă cu reprezentanții comunității rome, precum și prima prezență a unui papă, chiar și numai pentru o escală tehnică, la Bacău și Sibiu. Astfel, vizita Papei va aduce în România un important mesaj de deschidere ecunemică, în condițiile în care procentul de creștini ortodocși din România este de cca. 87%.
Adică mesajul promovat de Papa Francisc este acela de deschidere pentru refacerea unității Bisericilor creștine, cu respectarea autonomiei lor, pe calea acordului și a dialogului teologic.
Deci și creștinii ortodocși pot participa la aceste pelerinaje!
Pentru aceasta, este necesară înscrierea pe listele deschise în toate parohiile catolice din țară, indiferent de religie sau confesiune. Accesul în locurile de desfășurare a Sfintei Liturghii susținută de Suveranul Pontif se va face pe baza unor bilete nominale, distribuite gratuit în parohii și a documentului de identitate al fiecărei persoane.
Comenteaza