Una dintre cele mai bune zone de schi off piste/freeride din toată țara, cu multe trasee și pentru schi de tură, stațiunea montană Parâng este, în această perioadă, un magnet pentru schiori! A nins mult, zăpada este din belșug, părtiile sunt bătute și toate instalațiile merg.
Destul de puțin cunoscută în România, zona Parângului atrage în principal localnicii care preferă să nu se înghesuie pe pârtiile din Straja sau să-și rupă mașina până la Transalpina Ski-Resort. Totuși, în zonă încep să sosească din ce în ce mai mulți turiști sătui de aglomerațiile din destinațiile din Valea Prahovei sau Brașov, care constată că au ajuns într-un fel de Vama Veche – cea de acum 20 de ani, a iernii și a schiului. Iar anul ăsta am văzut chiar și turiști străini veniți la schi!
Stațiunea este situată la altitudinea de 1800 m în partea superioară și pleacă de la 1100 m, deci stratul de zăpadă de menține bine până tîrziu în primăvară! Peisajul este foarte frumos, ai vedere spre Valea Jiului și spre Munții Retezat.
Accesul se face foarte ușor, stația de plecare a telescaunului vechi este la 5 km de oraș. Iar cei ce se cazează în Petroșani pot foarte simplu să-și petreacă ziua în stațiunea montană Straja din Lupeni, la 27 de km depărtare sau pe pîrtia de la Vidra (Transalpina Ski-Resort), la 37 km depărtare.
Parcări găsiți aici, nu de foarte mare capacitate dar există!
Stațiunea are pârtii frumoase, de diferite dificultăți. Lungimea lor este de cca. 9,4 km iar accesul spre părtiile de schi se face cu două telescaune. De la hotelul Rusu pleacă un telescaun nou, rapid și de capacitate mare dar neinspirat poziționat! De ce? Te lasă la jumătatea domeniului schiabil și deservește o pârtie de 1,6 km lungime, de mică/medie dificultate, orientată spre sud, deci unde nu găsești zăpadă decât în iernile generoase!
Cam așa arată instalațiile pe cablu!
Hărțile permit download-ul, în diferite formate, mai puțin pentru Google Maps. Asta e politica lor. Pentru orientare, dacă nu aveți vreo aplicație specializată instalată (Garmin de ex) recomandăm selectarea fișierului pentru Google Earth și deschiderea lui cu acesta.
În partea de sus a stațiunii se găsesc pârtiile A – 350 m, pentru începători, Euro-Parâng – 600 m pentru avansați, ambele deservite de teleschiuri și se poate coborî pe pîrtia Subtelescaun, de 370 m, medie. Aici se poate ajunge doar cu telescaunul vechi, care are două puncte de debarcare, unul la baza pârtiei iar unul în zona superioară a domeniului schiabil, la 1680m. Partea proastă este că faci 25 de minute cu el!
Tot din zona de sus se intră pe pârtia B, cea mai bună din Parâng și cea mai lungă, de 3.2 km, pe un drum ce duce prin fața cabanei ANEFS-ului, iar după circa 100 m se intră pe porțiunea dificilă, neagră, a pârtiei. Partea de sus a pârtiei B este neagră, pentru schiori experimentați, iar cei care nu sunt siguri pe abilitățile lor pot intra pe B pe un drum forestier ce pornește prin stânga, prin pădure, de lângă pensiunea Krisztian, ce este vizibilă ușor la 300 m înainte de stația intermediară a telescaunului vechi. De aici, cu excepția unei porțiuni nu prea lungi, pîrtia este albastră, pentru începători. Semnalizarea pârtiilor nu prea există, dar dacă urmați drumul nu vă puteți rătăci. Pârtia se termină chiar la stația de plecare a telescaunului vechi, care te duce înapoi, din nou, în 25 de minute. Atenție, nu se poate ajunge de la telescaunul vechi la cel nou decât pe jos, cam 1,5 km la deal!
Cam așa arată!
Partia B intrare ANEFS
Partia B intrare pensiunea Krisztian
Iar amatorii de freeride pot urca până în vărful Parângul Mic și pot coborâ pe Slima, o pârtie de schi neamenajată în prezent, până la stația de plecare a vechiului telescaun. Pentru asta însă, indicat ar fi să întrebați despre starea zăpezii pe cei care cunosc zona, eventual chiar la punctul Salvamont, aflat în imediata apropiere a turnului de televiziune.
Tarifele la telescaune sunt de 20 lei pentru o urcare, la care se adaugă pentru prima tură o taxă de 2 lei pentru salvamont.
(tarife actualizate 2023)
Se pot face și abonamente, pe jumătate de zi – 4 ore, cu 60 de lei, care devin rentabile dacă zăpada permite și folosirea telescaunului nou. Pentru copii sub 14 ani tarifele sunt mai mici!
Iar începând cu 26.01.2019 va fi pusă în funcțiune și o bandă transportoare pentru copii, chiar la baza pârtiei A!
Prețurile sunt mai mult decât rezonabile la instructorii de schi sau snowboard, adică 70 lei lecția de schi și 80 cea de snowboard. O echipă faină puteți găsi aici – Scoala De Schi Si Snowboard ”R” Din Parang!
Iar prețurile pentru închirierea de echipamente sunt și mai bune, de la 20-30 de lei! le puteți găsi, de exemplu, la De Pe Vale!
Se poate mânca sau bea un ceai cald la mai multe cabane și poți găsi cazare practic pe pârtie începând de la 40 lei/noapte.
Comenteaza