Doi prieteni din Vulcan s-au apucat de ceea ce românii se feresc cel mai mult, respectiv de o activitate de producţie și au pus pe picioare, în Valea Jiului, o afacere ce folosește preponderent resurse locale.

Este vorba despre Florin Vasile Govor și Cristian Popa, care, din luna octombrie, au început să producă Elixir, un suc de fructe natural 100%, fără niciun conservant, fără adaos de apă, zaharuri, coloranți sau acidifianţi.

Rețetele folosite sunt proprii și au rezultat din experiența de nutriționist a lui Vasile Florin Govor. Cât privește gustul sucurilor produse, acesta a fost supus aprobării membrilor familiei sale, trecând cu brio inclusiv testul celui mai exigent și mai tânăr dintre ei, preșcolarul familiei.

Ideea afacerii s-a născut tocmai din dorința de a-i oferi propriului său copil sucuri naturale, nutritive și cu gust plăcut, ca o alternativă sănătoasă la sucurile existente în comerț. Iar cei doi prieteni au obținut o parte din banii necesari deschiderii făbricuței ca fonduri nerambursabile, prin programul Start Up Nation 2017.

Primele sucuri produse sunt un amestec de măr, sfeclă, morcov, cătină sau afine și ghimbir, care provin în principal din Valea Jiului, evident cu excepția ghimbirului, plantă tropicală. Astfel, merele sunt culese din Valea Jiului și din Caransebeș, dintr-o livadă certificată bio, cătina și afinele se culeg din munții din jur și se livrează de către un centru de colectare din municipiul Lupeni, iar sfecla și morcovii se cultivă în curtea unui prieten. Toate ingredientele se presează și sucul obținut se sterilizează la doar 74 de grade, tocmai pentru a se păstra nealterate proprietățile acestora.

Produsele astfel rezultate, pe lângă gustul delicios, păstrează în întregime proprietățile antioxidante ale ingredientelor, fiind indicate și pentru creșterea imunității. Așa cum știm cu toții, în ultimii ani, sucurile de fructe sunt folosite din ce în ce mai mult ca tratamente adjuvante în multe boli, datorită valorii nutritive si curative deținute.

Pentru viitor, cei doi întreprinzători au în plan inclusiv crearea unui produs care să poată fi consumat, fără probleme, chiar și de diabetici.

Elixir poate fi găsit, deocamdată, ambalat în cutii de 3 litri, la un preț de 30 de lei, în weekendul acesta la festivalul Zilele Recoltei din Vulcan. Urmează să fie comercializat de lanțul de magazine Edy Ursul iar, ulterior și în alte magazine din Valea Jiului.


Termenul de valabilitate al produselor este de 1 an, iar după momentul deschiderii ambalajului, sucul trebuie păstrat la frigider și consumat în maxim 2 săptămâni.